Nasza marka dostępna jest już od 25 lat! Już od 1989 roku jesteśmy z Państwem.

Nasza historia

Zapraszamy do zapoznania się z całą historią firmy „Kasol J.A. Kazberuk oraz marki „Leśne Skarby”.

Rok 1984

Początek działalności gospodarczej Janusza Antoniego Kazberuka – otwarcie pierwszej Pizzerii w Białymstoku – „Paradiso”. Kolejki ustawiały się aż od drzwi wejściowych, a najpopularniejszą Pizzą była Pizza z grzybami…. można by rzec wróżyło to dalszy kierunek rozwoju firmy.

Rok 1988

Założenie firmy „Kasol Sp. z o.o. – w skład której wchodziło przedsiębiorstwo państwowe „Solniczki” jako większościowy udziałowiec oraz Janusz Antoni Kazberuk z 49 %, gdyż tyle w tym czasie mógł posiadać prywatny przedsiębiorca. Firma zajmowała się eksportem polskiego runa leśnego w każdej formie : w solance, suszonego, świeżego, mrożonego do krajów Europu Zachodniej – głównie Niemiec i Francji.

Rok 1989

Pierwsze grzyby marynowane z Białegostoku jeszcze pod marką „KASOL” trafiają do Białostockiego PSS SPOŁEM oraz do SUPERMARKETU ABC przy ulicy Legionowej.

Początek lat 90-tych

Bardzo dynamiczny rozwój firmy „Kasol” – zwłaszcza po wykupieniu państwowych udziałów przez Janusza Antoniego Kazberuka w 1991 roku.

Od tego momentu firma zmieniła nazwę na „Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego – Kasol – Janusz Antoni Kazberuk” – w skrócie „P.H.Z. Kasol – J.A.Kazberuk”, w tej formie i pod tą nazwą firma funkcjonuje do dnia dzisiejszego.

1992

Z roku na rok nasze grzyby marynowane znajdują coraz więcej odbiorców, w różnych częściach Polski, w tym okresie powstaje nazwa „Leśne Skarby”. W tym czasie firma eksportowała rocznie tysiące ton grzybów z Polski oraz byłych Państw bloku wschodniego – min. Białorusi, Państw Bałtyckich, Rosji czy Ukrainy do krajów Europy Zachodniej. Siedziba firma została przeniesiona z ulicy Tygrysiej na ulicę Baranowicką, a siedziba zakładu głównego z Solniczek do Białegostoku – również na ulicę Baranowicką, w tym miejscu siedziba i zakład główny znajdują się do dnia dzisiejszego.

1993

Wzbogacenie oferty „Leśnych Skarbów” o grzyby suszone.

W związku z bardzo dużą ilością eksportowanych grzybów w tym okresie firma również posiadała dwa zakłady na Białorusi. Dodatkową inwestycją na Białorusi był również Hotel – „Zaslawni” nad zalewem w Minsku, oraz restauracja „Siem Piatnic” na głównym prospekcie w Minsku.